Glutenfrie og lav-FODMAP knekkebrød

Lavkarbo og lav FODMAP - hurra!
Lavkarbo og lav FODMAP – hurra!

Jeg er vanligvis veldig forsiktig med brød og andre høykarbo matvarer, men jeg skal dele en superkjapp oppskrift jeg har brukt mye. Knekkebrød! Hjemmelagede knekkebrød vinner over butikkjøpt hver gang. Dessuten er det noe av det letteste man kan bake. OG man trenger ikke mel, bare frø, og de har alle lave FODMAPsverdier. Dette er altså ikke det verste du kan «skeie ut» med hvis du egentlig ikke skal spise brødvarer.

Oppskriften inneholder gresskarkjerner, sesamfrø, linfrø og solsikkefrø. Kanskje du tror disse er like «farlige» som korn når det gjelder karbohydrater og FODMAPs, men det er snarere tvert imot. Frøene er stappfulle av næringsstoffer, faktisk. Frø er en flott kilde til proteiner ogfett. Linfrø er for eksempel stappfulle av omega 3. Fra gresskarkjerner får du magnesium, og alle typene inneholder store mengder jern. Sesamfrø er en utmerket kilde til kalsium, som er flott for oss som ikke tåler melk så godt.

Når du baker med bare frø, trenger du et effektivt bindemiddel, og Fibrex, Fiberhusk eller Psyllium er ypperlig til dét. Det er rent fiber fremstilt av sukkerrør, men inneholder minimale mengder sukker, og tåles av de fleste. Det er rimelig effektivt til å holde på væske, så prøv deg fram forsiktig. Ha i mer vann om deigen plutselig blir veldig tørr. Fibrex gjør også deigen luftigere, som er kjekt å vite om du vil bake andre glutenfrie ting.

Du kan selvfølgelig bruke et egg som bindemiddel i stedet for Fibrex, men bruk dette om du ikke tåler egg.

Så, til oppskriften. Dette er cirka mål, men jeg tar det som oftest på slump. Det skal mye til for at deigen ikke blir bra!

Du trenger:

1,5 dl linfrø

2 dl solsikkekjerner

1 dl sesamfrø

2 -3 ss Fibrex

0,5 dl gresskarkjerner

1 ts salt

5-6 dl vann

Det er veldig godt med rosiner eller tørkede tranebær i, men vær forsiktig på grunn av FODMAPs. Tørket frukt og bær inneholder mye større mengder fruktose enn vanlig frukt. Pass også på at det ikke er tilsatt sukker i bærene. Sukkerfrie varianter kan man få kjøpt i innvandrerbutikker eller på iHerb.

Slik gjør du:

Sett ovnen på 160 grader. Kle to stekebrett med bakepapir.

Bland alt det tørre i en bolle. Hell så oppi vann, men begynn med 5 desiliter, og spe på etter hvert hvis røra blir for tjukk. Eventuelt bruk mer frø eller Fibrex om det blir for tynt.

La røra svelle i noen minutter, og bre den så over på bakepapiret, så tynt som mulig. Sett brettene inn midt i ovnen under hverandre.

Etter 15 minutter tar du dem ut igjen, og ruller opp rutene med en pizzaskjærer eller kniv. Så lar du dem steke videre i en time. Det kan være lurt å bytte om på brettene inni ovnen når du har rutet opp, for at det skal bli like stekt. Jeg snur også brettene samtidig.

Når tida er ute, kan det hende knekkebrødene fortsatt er litt myke. Da kan du la dem «tørke» i ovnen med døra oppe i en times tid. Får de også ligge natta over i en boks uten lokk, blir de sprøe og gode.

5 thoughts on “Glutenfrie og lav-FODMAP knekkebrød

  1. Dette ser veldig godt ut, og noe jeg gjerne vil lage. Men er Fibrex lav på FODMAPs? Takk for gode tips til FODMAP-vennlige oppskrifter forresten:)

    • Har ikke hørt noe annet enn at det er det. Hvis du er usikker kan du hlt fint droppe det, eventuelt bruke kokosmel eller egg for å binde deigen bedre. Dette skal jo bare smøres utover et bakebrett uansett, så det gjør ingenting om det er noe mer flytende enn denne oppskriften tilsier.

      Så fint at du liker bloggen 🙂

  2. Heihei! flott blogg! 🙂 jeg lager knekkebrød på nesten samme måte av samme grunn (lowfodmap+lavkarbo), men bruker bare frø. Lar frøene stå i bløt i 8-12 timer først, for å fjerne de ufordøyelige stoffene som irriterer magen. Like stor mengde av alt: solsikkekjerner, gresskarkjerner, sesamfrø legges sammen i en stor bolle. Hele linfrø og chiafrø legges sammen i en annen bolle. Når 8-12 timer er gått, skylles den førstnevnte frøblandingen, og has rett oppi lin/chiablandingen som nå er blitt en tykk geleaktig masse. Geleen funker fint som bindemiddel, så da trenger man ikke annet bindemiddel 🙂 peiser på med pepper, himalayasalt, spisskummen, oregano og gurkemeie 😉 steker det på bakepapir med olivenolje. Magisk godt med hvitost og skinke eller makrell i tomat, agurk, tomat og isbergsalat oppå 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *