Slik koker du kraft

rp_kjottsuppe.jpg
En skikkelig kraftsuppe er medisin for magen – og resten av kroppen.

Noe av det beste du kan gi kroppen din er kraft. Mennesker over hele verden med irritabel tarm har blitt friske av å helle i seg kraft på jevnlig basis – bare les kommentarene her. Faktisk er dette ikke noe nytt fenomen i det hele tatt; kraft er blitt bruktsom fordøyelsesmiddel i århundrer. Og det er såre enkelt, men man trenger en liten guide første gangen.

Har du lurt på hvorfor gryter og supper smaker mye bedre på restaurant enn du får til hjemme? Her skal du få svaret: En god kraft. En hjemmelaget en, som ikke er laget på buljongterning, men som har stått og kokt på bein i et døgn. Dét er skikkelig kraft. Buljong er en vits i forhold.

Men tilbake til hvorfor kraft er så bra. Når den står og koker så lenge, trekker den ut alle de gode næringsstoffene fra beina: Beinmarg, kollagen, gelatin, glycin, prolin, hyaluronsyre, chondroitin-sulfat, kalsium, fosfor, magnesium og kalium. Puh! Det er altså et supert kosttilskudd, og fungerer som byggestein for cellevekst i tarmslimhinnen. Det er derfor det er så bra for fordøyelsen. Så har krafta antiinflammatorisk effekt, og kan altså reparere magen din.

Som en bonus bidrar kraft til en sterk beinbygning, finere hud, smertefrie ledd, og generelt opprettholder all celleaktivitet i kroppen. Hurra!

Kraft kan kokes på bein fra flere dyr, alt etter hvilken type kraft du vil ha. Okse, kylling og fisk krever hver sin koketid, her har jeg konsentrert meg om oksekraft, som er den som tar lengst tid. Ja, kraft tar lang tid, men det gjør seg omtrent selv, og det er absolutt verdt det.

Her får du fremgangsmåten, trinn for trinn.

Du trenger:

En stor kjele med lokk

Kraftbein – finnes i frysedisk, eller spør i en ferskvareavdeling. Du kan kjøpe med kjøtt rundt eller bare bein. Det som er flott når du får med litt kjøtt, er at når kraften er ferdigkokt, kan du fiske ut det nå superfine kjøttet og bruke i supper, gryter eller bare momse det i deg med en gang. Jeg har brukt oksehaler, men alt av bein kan brukes. Selvfølgelig kan du blande flere typer bein fra samme dyr. Oksehaler og knokler inneholder mye gelatin, og er derfor ekstra bra for fordøyelsessystemet.

Grønnsaker du tåler og liker – gulrot, sellerirot og stangselleri gir god smak.

Krydder etter ønske – salt, pepper, persille, timian, kanel, laurbærblad – alle rene krydderier er egnet, men ikke blandinger.

Vann – ca 1,5 liter for hver kilo bein.

Her har jeg brukt oksehaler, gulrot, stangselleri, salt, pepper og laurbærblad. En helt enkel kraft.
Her har jeg brukt oksehaler, gulrot, stangselleri, salt, pepper og laurbærblad. En helt enkel kraft.

Slik gjør du:

1. Legg ingrediensene i kaldt vann, og kok opp. Det er viktig at du ikke koker vannet først, for ellers vil ikke smaken fra krydder og grønnsaker slippe ut i vannet.

2. Når vannet koker, skru ned temperaturen, slik at det bare putrer. Det vil komme et skum på toppen som noen liker å ta av med en flat sleiv, men jeg pleier ikke gidde det. Det betyr bare at kraften blir litt «grumsete», og dét tåler jeg…

3. Nå skal dette koke under lokk i mange, mange timer. Jo lenger det får stå og kose seg, jo bedre blir det. Jeg pleier å la det stå i rundt tolv timer, men jeg leser om flere som lar det stå i 24 også. Du kan godt forberede dette om kvelden, og la det stå over natta. Et problem med nyere komfyrer er at de gjerne er programmert til å slå seg av automatisk etter et visst antall timer. Derfor pleier jeg å lage kraft om dagen – jeg setter på om morgenen etter frokost, og lar det stå helt til jeg skal legge meg om kvelden.

4. Når du føler krafta har kokt seg ferdig, må den avkjøles. Jeg gjorde det rett og slett ved å la det stå på den avslåtte komfyren over natta, men vil du at det skal gå fortere kan du sette kjelen i kaldt vann i vasken. Du kan fiske ut kjøtt, grønnsaker og krydder enten  før eller etter avkjøling, og du kan også helle krafta over på krukker før de får stå til avkjøling i kjøleskapet.

5. Når krafta har fått kjøle seg ned, vil det komme et geléaktig lag med fett på toppen, som er lett å ta bort med en sleiv eller skje.

6. Gratulerer, du har nå kokt kraft, som en ekte husmor på  60-tallet. Hvis du ikke skal bruke krafta med en gang, frys den ned i krukker eller bokser. Ellers holder den seg i kjøleskapet i 3-4 dager, men blir da til gelé som smelter igjen ved oppvarming på nytt.

Jeg har enda flere gode krafttips her.

Bruk krafta i gryter, supper og overalt ellers hvor det står buljong i oppskrifta (fnys!). Drikk det som du drikker te! Det smaker utrolig godt alene. Husk å ta vare på kjøttet, du får ikke bedre grytekjøtt enn dette. Lykke til med kraftkokinga!

Det er viktig at du spiser eller drikker hjemmelaget kraft hver dag for at det skal ha en helbredende effekt på magen din. Les mer om helsefordelene med kraft her.

40 thoughts on “Slik koker du kraft

  1. […] 2 ss kokosolje 400 gram karbonadedeig 2 store gulrøtter 1/3 sellerirot En håndfull friske oreganoblader (evt. 1 ts tørket oregano) 1 ts kajennepepper 1/2 ts salt 1 1/2 ss kakao 1 ss spisskummen 1 ts allehånde 100 gram tomatpuré 200 gram hakkede tomater på boks (med juice) 3 dl oksekraft (lær hvordan du koker din egen kraft her) […]

  2. […] Kjøttbollene er laget med samme fremgangsmåte som disse, men med italiensk krydder istedet. Hadde i litt hakket frisk persille også. Tomatsausen er faktisk ferdigkjøpt fra Helios, helt uten tilsetninger, men med kapers, oliven og hvitløk (Obs! FODMAP alert!). Jeg pleier vanligvis bare å bruke hakkede tomater og krydre selv med urter som oregano, timian, basilikum og rosmarin. Tomatsausen blandet jeg med oksekraft. […]

  3. […] 2 ss kokosolje 400 gram karbonadedeig 2 store gulrøtter 1/3 sellerirot En håndfull friske oreganoblader (evt. 1 ts tørket oregano) 1 ts kajennepepper 1/2 ts salt 1 1/2 ss kakao 1 ss spisskummen 1 ts allehånde 100 gram tomatpuré 200 gram hakkede tomater på boks (med juice) 3 dl oksekraft (lær hvordan du koker din egen kraft her) […]

  4. […] Her får man en liten dose protein i form av en liten dose gelatin, og en liten dose kollagen. Førstnevnte er byggesteinene i kroppen, men den er ikke den viktigste komponenten i dette tilfellet. Gelatin er nemlig et supert verktøy for dårlig fordøyelse. Gelatin binder seg til vann i kroppen, og hjelper maten gjennom systemet. I tillegg beskytter gelatin slimhinner nedover hele fordøyelsessystemet, og er derfor veldig bra for å reparere for eksempel lekk tarm. Dette er de samme helseegenskapene man får gjennom hjemmelaget kraft. […]

  5. Takk for en fin artikkel. Lagde kraft (og surkål forresten) nå i helgen. Lurer litt på hva næringsinnholdet i kraften er. Brukte oksehaler (hadde ok med kjøtt og fett på seg), gulerot, sellerirot, salt og pepper. Hva tror du protein og kcal innholdet er per 100ml?

    Daniel

    • Ja, det skulle jeg også gjerne visst! Litt av «sjarmen» er jo at det er forskjellig hver gang, såklart. Det avhenger av så mye. Supert at du koker kraft og fermenterer selv altså, det er jo både godt og billig og sunt og alt som er 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *