Matinspo til grillen

spareribs
Spareribs fra Grøstad gris!

Eller hvordan overleve uten pølse og brød

En blir godt vant med det tradisjonelle tilbehøret når man griller. I Norge får vi jo heller ikke all verden av muligheter til å tenne grillen sånn værmessig, og det har lett for å bli det samme hver gang.

Potetsalat, marinader og kryddersmør er tilbehør mange tar for gitt. Jeg ble litt deprimert da vi i år kom til grillsesongen, og jeg innså alt jeg ikke kunne spise. Men det var før jeg gjorde noen kjappe søk på nettet, og brukte hodet litt selv. Nå har jeg et hav av muligheter når vi griller hjemme, og jeg har imponert flere gjester med alternativer de aldri hadde kommet på selv. Jeg har for eksempel introdusert søtpoteten for familie og venner, og alle har elsket det. Det er altså ingen grunn til å fortvile om du ikke kan spise potetsalat; når du finner ut av alt du KAN spise, vil du aldri føle noe savn.

Her er litt inspirasjon:

Kjøtt

grillspyd av lam
Grillspyd av lam med hjemmelaget grillsaus. Nam!

Mye av grillkjøttet i matbutikkene er ferdig marinert, og disse marinadene er ikke særlig naturlige. Har du mulighet, anbefaler jeg en skikkelig harrysvensketur for å kjøpe naturell kjøtt du kan marinere selv – eller kjøpe rett fra bonde hvis du er vill og gæren, da.

Fikser du marinaden selv har du full kontroll over hvilke ingredienser du får i deg.

Alt kjøtt funker på grillen, mine favoritter er flintstek, reinsdyrfilet og fisk. Ta en tur i ferskvarehyllene på matbutikkene med litt større utvalg, og tør å prøve noe nytt. Jeg lover deg at det er verdt det.

grillorret

Marinader og dressinger

iHerb har flere alternativer hvis du ikke vil lage noe selv. Merkene Drew’s All Natural og Annie’s Naturals har flere sukkerfrie alternativer, som jeg er veldig glad i. Jeg har prøvd Drew’s Smoked Tomato Dressing & Quick Marinade, og synes den er fin.

Vær dog obs på at en del ferdigkjøpte marinader inneholder løk og/eller hvitløk, så om du kjenner at du er ekstremt sensitiv, hold deg unna og lag selv. Jeg lover at det er lett.

Her er en oppskrift på biffmarinade med kaffe!

Du kan også lage egen ketsjup og sennep. Jeg har prøvd meg på fermentert sennep, og det ble veldig bra. Oppskriften finner du her.

fermentert sennep
Fermentert sennep passer utmerket til grillmåltidet.

Grønnsaker

Grønnsakspakker og grønnsaksspyd
Kutt opp grønnsaker du liker, pakk dem inn i folie med litt kokosolje (smelter på grillen), og grill. Eller sett på spyd og grill.

Jeg dynker dem som regel også med italiensk/provencekrydder eller paprikapulver. Her går egentlig alt an – prøv deg fram.

Grønnsaker som passer FODMAP-kostholdet finner du i guiden min.

Kimchi

kimchi
Kimchi må lages en uke i forveien, men det er det verdt.

Åh, elskede kimchi. Denne kan ikke lages på dagen, men setter du den til fermentering nå, har du fantastisk tilbehør hele sommeren. Oppskriften får du her.

Grillede søtpotetskiver med ristede pinjekjerner
Obs! Søtpotet er ikke lav-FODMAP.

Skrell og skjær søtpoteten i 1,5 – 2 cm store skiver, og kok dem i fem minutter. Deretter tørker du av, krydrer med det du vil (anbefaler provencekrydder!), pensler med olje og griller i to-tre minutter.

Imens rister du pinjekjerner i enten en stekepanne eller i ovnen. For sistnevnte setter du et stekebrett med kjernene på et bakepapir inn i kald ovn. Sett så ovnen på 150 grader, og ta ut kjernene etter ca ti minutter.

Bland kjernene med potetene i en bolle, og strø litt himalayasalt over. Nam!
Ovnsbakt søtpotet

Søtpotetfries
Søtpotetfries

Noen ganger har man bare ikke plass til alt på grillen. Da tar man i bruk stekeovnen!

Skjær søtpotet i båter eller mellomstore terninger, behold skallet på. Legg bakepapir på et stekebrett, og smør inn med olje. Legg potetene på brettet, og pensle med olje. Krydre med himalayasalt og provencekrydder. Bakes midt i ovnen på 180 grader i ca 50 minutter. Også veldig godt å blande med ristede pinjekjerner (se over).

Søtpotetsalat

Søtpotet funker vel så bra som vanlig potet i en klassisk potetsalat. Jeg har oppskrift på min egen versjon her.
Guacamole:
Obs! Avokado og hvitløk er ikke lav-FODMAP.

Mos «kjøttet» fra to modne avokadoer med en gaffel, og bland inn finhakket tomat, hvitløk og chili. Press over litt sitronsaft, og ha i litt frisk koriander. Ferdig!
Kryddersmør:
Hvitløk: Husk at hvitløk ikke er lav-FODMAP, men smøret skal brukes i moderate mengder, så det kan gå fint for en del.

Bland rundt 200 gram romtemperert smør med fire hvitløksfedd og en bunt persille. Jepp, nå er det klart!

Ramsløk: 1 til 2 teskjeer frisk eller tørket ramsløk i 200 gram romtemperert smør blir nydelig til fisk.

Estragon: 2 teskjeer tørket estragon i 200 gram romtemperert smør. Supert alternativ til bernaisesaus! Passer til biff, men også til fisk.

Paprika og chili: 1 ts paprika og 1/2 ts chili (mer hvis du vil ha det sterkt). Finhakk et fedd hvitløk hvis du spiser det. Passer til alt, men spesielt kylling, pølser, burger eller biff.

Litt hvitløkssmør kan mange tåle, bare man passer på mengden. Bruk på baguetter/brød eller på kjøtt eller grønnsaker.
Litt hvitløkssmør kan mange tåle, bare man passer på mengden. Bruk på baguetter/brød eller på kjøtt eller grønnsaker.

7 thoughts on “Matinspo til grillen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *