Allergivennlig superbrød

brød

Jeg spiser lite brød, da magen min liker karbohydrater dårlig. Men noen ganger, spesielt i helger eller ferier, kan det gå bra med et par skiver. Og det er ingen vits i å kjøpe butikkbrød, de er fulle av sukker og andre tilsetningsstoffer. Som med glutenholdige brød blir det alltid best når man lager det selv!

Jeg kaller det superbrød fordi det virkelig er det: Det er allergivennlig, det henger sammen (som er imponerende når det kommer til glutenfri bakst) OG det hever seg (igjen, imponerende)! Det kan også lages helt vegansk om man ønsker. Og – ikke minst – det er utrolig godt.

Det er mulig å variere melet en hel masse her. Så lenge du har rundt 400 gram mel (det er inkludert quinoaflak), spiller det ingen rolle hvordan du fordeler det. Du kan sikkert bruke en helt vanlig all purpose-blanding også, men da vil du nok ikke få like god smak. Teff og bokhvetemel har for eksempel en nøtteaktig smak du ikke vil finne i for eksempel Toroblandingen. Likevel er det de ristede gresskarfrøene som virkelig setter prikken over i-en i dette brødet, så ikke dropp å sette dem i ovnen!

Alle meltypene fås kjøpt på iHerb, og noen av dem på helsekost i Norge, men det er svindyrt i forhold, just saying.

Du trenger:

70 g teffmel

50 g quinoaflak

120 g gresskarfrø

150 g bokhvetemel

60 g brunt rismel

80 g kikertmel

4 ts bakepulver

1,5 ts xantham gum (evt. etter behov)

Litt salt (jeg bruker himalayasalt)

4 dl vann

2 dl laktosefri yoghurt naturell (Dette er i stedet for egg. Tåler du egg, kan du bruke to)

Sesamfrø/andre frø til pynt (hvis du vil)

Slik gjør du:

Sett gresskarfrøene på et brett inn i kald ovn og skru den på 230 grader. Etter ca ti minutter tar du brettet ut, og lar frøene avkjøle seg. Så maler du dem i til mel i for eksempel en kaffekvern.

Bland alt det tørre godt i en bolle, og vend så inn yoghurt og vann. Det er ikke sikkert du trenger så mye vann som det står i oppskriften. Det skal bli en tjukk, fluffy røre. Pass på hvor mye xantham gum du bruker, dette kan variere – det skal ikke bli for tørt. Vent til du ser konsistensen på deigen, noen ganger dropper jeg xantham gum helt.

Ha røren i en brødform, og stek midt i ovnen i ca 50 minutter. La brødet hvile en stund før du skjærer i det (hvis du klarer!)

Oppbevaringstips:

Ikke pakk ned brødet før det er helt kaldt. Det er en god idé å skjære opp brødet i skiver og fryse ned, istedet for å bare fryse et helt brød. Da unngår du at brødet blir fuktig når du tar det opp igjen og lar det ligge.

Jeg bruker brødposer når jeg har brødet på benken, men det beste er faktisk å putte det rett i brødboksen uten noe rundt, slik at det får luft rundt seg. Brødet kan bli litt vassent hvis det ligger i plast- eller papirpose.

5 thoughts on “Allergivennlig superbrød

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *