Vidundermiddelet lakrisrot

lakrisrot

Vi vet jo at lakris er åh, så godt, men visste du at det er en rekke helsefordeler med den også?

Etter å ha gått til ernæringsterapeut i mange måneder, fikk jeg tips om å bruke lakrisrot for å få bukt med både det ene og det andre. Den skulle visstnok være bra for både irritabel tarm og refluks og alt mulig. En slags mirakelkur, altså. Men vet du hva? Det er den!

Etter å ha spist lakrisrot i bare en ukes tid, merker jeg at den gjør godt for magen. Maten virker som om den fordøyes lettere, og oppblåstheten føles ikke like vond. Noe som er enda bedre, er at jeg ikke har hatt problemer med refluks siden jeg begynte. Hurra!

Og nå: Litt fakta. Lakrisroten er en plante i erteplantefamilien, som vokser vilt i sør- og øst-Europa og vest-Asia. Lakrisrot har vært en viktig del av europeisk urtemedisin i tusenvis av år, både som medisin og salve. I det gamle Hellas fikk man det mot for eksempel astma og munnsår. Det er virkestoffet glycyrrhizin som gjør lakrisen søt (det er 50 ganger søtere enn sukker!), men det er også dette som har lindrende effekt på så mange helseplager. Her er noen:

 • Roten kan være effektiv mot øyebetennelse, leddgikt og andre betennelser i kroppen.
 • Er du forkjøla, kan du bruke lakrisrot som slimløsende middel. Den hjelper også mot hoste og feber.
 • Lakris er lett avførende, og kan derfor med hell brukes mot forstoppelse.
 • Magekatarr, magesår og for mye magesyre kan lindres ved hjelp av lakrisrot. Det samme med luftveisproblemer. Altså er den tilsynelatende perfekt for de med irritabel tarm.
 • Som nevnt virker den hemmende på magesyre, og kan derfor hjelpe mennesker med refluksproblemer.
 • Allergidempende, både på mat, pollen og andre allergener.

Lista er lang, men dette er det viktigste jeg har snappet opp, i alle fall. Det kan med andre ord være en god idé å inkludere lakrisrot i kosten, den er jo bra for nesten alt!

lakris

Så hvordan kan du få i deg dette fantastiske stoffet? Jo, det finnes kapsler, te, pulver, tørket rot og vanlig rot. Jeg bruker kapsler fra Solaray, de fås på vanlig helsekost. I tillegg har jeg tørket rot som jeg putter i tefilter og bruker som nettopp te. Den har de på TIGR, og den står sammen med krydder og urter. Og så har Yogi en te som heter Egyptian Licorice Mint, som ikke bare er sinnssykt god, men inneholder saklart lakrisrot. Ellers kan du sikkert gnage på lakrisrot til du blir tørr i kjeften også, men jeg liker disse best. Og nei, det funker ikke å bare kjøpe lakrisgodteri i butikken. De fleste av dem inneholder nesten ikke lakris engang.

licoricemint

MEN – for det må selvfølgelig være et men her: Gravide og mennesker med høyt blodtrykk eller leverskader frarådes å bruke for mye lakrisrot.

Bivirkninger av lakrisrot kan nemlig være forstyrrelser i natrium/kalium-balansen, væskeansamlinger i kroppen (ødemer), høyt blodtrykk, hodepine, svimmelhet og hjerteproblemer. Det er imidlertid bedre å drikke lakriste, da det ikke inneholder like mye av stoffet. Det er i hovedsak det rene ekstraktet som kan være skummelt.

Bruk av p-piller kan også påvirke effekten av lakrisrot, så vær litt obs.

Les mer om lakrisrot her.

5 thoughts on “Vidundermiddelet lakrisrot

 1. […] 4. Drikk egenbrygget te I dag kjøpte jeg fersk ingefær på butikken, skrelte av noen flak og la i vann som jeg kokte opp i en kjele. Ingefærinfusjon er  helsebringende og godt for magen. Det finnes mange teer som hevder å være bra for magen, men det gjelder ikke nødvendigvis for IBS. Derfor synes jeg det er lettere å lage min egen. Lakrisrot er fint, det er bra for mange ting, som jeg har skrevet om før. […]

 2. […] 4. Drikk egenbrygget te I dag kjøpte jeg fersk ingefær på butikken, skrelte av noen flak og la i vann som jeg kokte opp i en kjele. Ingefærinfusjon er  helsebringende og godt for magen. Det finnes mange teer som hevder å være bra for magen, men det gjelder ikke nødvendigvis for IBS. Derfor synes jeg det er lettere å lage min egen. Lakrisrot er fint, det er bra for mange ting, som jeg har skrevet om før. […]

 3. Interessant å lese om for lite magesyre,da mine symptomer passer perfekt og jeg blir snart gal! Har hatt mistanke lenge om at jeg har for lite magesyre og vil i første omgang teste ut dette med sitron/eplecidereddik. Men hva med lakrisrot? Du skriver at den kan hjelpe med for mye magesyre?? 😉

  • Hei! Jeg vil anbefale sitron/eddik før lakrisrot. Lakrisroten har mange egenskaper den også, men er ikke hva jeg ville prøvd først. Sitron og eddik er jo også billigere 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *